03.07.2017

Her er den endelig: Listen med historier du skal læse i din ferie

Som supplement til den åbenlyse clickbait i artiklens rubrik, så mener vi i al ubeskedenhed, at vi har samlet det bedste fra årets første seks måneders produktion af indhold til både blad, web og vores debatunivers til dig, som du kan nyde, mens vi holder ferie indtil august.

28.06.2017

Blog: Lise Nørgaard og ligelønnen

Lise Nørgaard overser de kønnede strukturer på arbejdsmarkedet, når hun i et interview forklarer, at det er op til den enkelte kvinde at kæmpe for sin egen ligestilling, skriver kønsforsker Karen Sjørup.

27.06.2017

Handleplan for arbejdsmiljø på UCC giver forsigtig optimisme

Mange af de arbejdsmiljøproblemer, som underviserne på pædagoguddannelsen UCC forudså ville opstå ved flytningen til Campus Carlsberg, viste sig at blive til virkelighed for Mette Lykke Gravgaard og hendes kollegaer. Det har taget næsten et år at få ledelsen til at reagere på kritik og et stigende antal sygemeldinger. Nu skal en handleplan rette op på miseren.

27.06.2017

Blog: "Hvorfor skulle vi være en del af et fællesskab, der ikke er der for os?"

”Jeg er så træt af at høre historier om den egoistiske ungdom, når sandheden er, at det er jer gamle, der ikke er der for os. Når nedskæringer igen og igen rammer de unge, bør de ældre spørge sig selv: Hvorfor skulle vi være en del af et fællesskab, der ikke er der for os?”, skriver Lea Friedberg, forkvinde for DM Studerende.

26.06.2017

Flere private penge til forskning og udvikling af folkeskolen

I 2016 udgjorde de eksterne bevillinger til forskning og udvikling på professionshøjskolerne 1/3 af det samlede budget. 22 procent kom fra fonde. Tallet stiger, og det kalder på en diskussion af præmissen for at modtage interessepenge, siger flere aktører.

23.06.2017

Når spagetti-høsten slår fejl i Italien

Det er direkte farligt, når historier om fejlslagen spagettihøst og om sorte huller, der æder kloden, bliver bragt uden varedeklaration og får millioner af hits på YouTube. Det mener formanden for danske videnskabsjournalister, der er vært ved en europæisk konference, som har fake news på plakaten -og måder at slå tilbage på.

22.06.2017

Tilfredse medarbejdere giver mere profit

Glade og tilfredse medarbejdere fører til større indtjening og bedre afkast. Det viser ny forskning, og det står i kontrast til den traditionelle opfattelse af arbejdsmiljø som en omkostning.

22.06.2017

Fagbevægelsen kæmper internt om efteruddannelsespenge

Hvem skal løbe med puljen på godt 3 mia kr., som er øremærket til et nyt og mere moderne voksen-, efter- og videreuddannelsessystem (VEU)? LO mener, at dem med de videregående uddannelser må stå forrest i køen, mens Akademikerne og FTF kæmper for, at deres medlemmer også tilgodeses.

21.06.2017

Ugens profil: I Danmark tror folk, at vi har opnået kønsligestilling

Mathias Wullum Nielsen blev for nylig hædret med Kraka-prisen, som hvert år uddeles af Foreningen for Kønsforskning til en, der har ydet en særlig indsats inden for kønsforskningen. Han undersøgte i sin ph.d.-afhandling i sociologi kønsligestillingsproblemerne i den akademiske verden. Magisterbladet.dk har spurgt ham, hvorfor det stadig er et problem i 2017, og om der er tegn på bedring.

21.06.2017

Højtuddannedes jagt på resultater sker i blinde

Hver tredje højtuddannede har ikke overblik over, hvilke resultatkrav og mål de arbejder under på arbejdspladsen, viser undersøgelse. Det bidrager til de voksende stressproblemer på danske arbejdspladser, siger CBS-forsker i ledelse.

19.06.2017

Filosofi-lærlingen Macron revolutionerer det franske demokrati

Den 39-årige nyvalgte franske præsident og tidligere filosofi-lærling Emmanuel Macrons sejrsmarch vil tydeligvis ingen ende tage. Hans parti La République En Marche opnåede søndag absolut flertal i Nationalforsamlingen, og dermed skriver Macron unik historie i front for en politisk bevægelse, der for blot ét år siden ikke eksisterede.

19.06.2017

Skru op for indflydelsen og sænk stressen

Ledere ønsker i bedste mening at give ansatte resultatmål for at øge deres performance. Men indflydelsen i arbejdet er ikke fulgt med, og det går ud over produktiviteten og ødelægger de ansattes helbred, fortæller ledelsesrådgiver og forfatter Christian Ørsted.

16.06.2017

Næsten hver anden bliver målt og vejet

Der er en anelse flere akademikere, som gerne vil måles og vejes på arbejdet, end der er modstandere af resultatmål. Det viser en ny undersøgelse fra Magisterbladet. Ubalance mellem krav og ressourcer kan skabe stress, påpeger forsker.

16.06.2017

Profitmål stresser ansatte

Udbredelsen af performancemanagement som styringsværktøj er i stærk stigning. Lederne måles for meget på at skabe profit og for lidt på at skabe kundetilfredshed og trivsel. Det kan forklare stigende problemer med det psykiske arbejdsmiljø, påpeger forsker.

15.06.2017

Ekspert undrer sig over Pinds udlægning af studiers sværhedsgrad

Uddannelsesministeren kalder det et ”problem”, at 67 pct. i en ny undersøgelse siger, at det ikke er svært at leve op til det faglige niveau på deres studie. Men ville det ikke også være et problem, hvis en tilsvarende andel havde svært ved at leve op til det faglige niveau, spørger uddannelsesforsker.

14.06.2017

De unge mødre eller barnebrude

Inger Støjberg har kritiseret ’kvindebevægelsen’ for ikke at have fokus på de asylsøgende ’barnebrude’ og deres ægtemænd eller samlevere. Men hvorfor det? Det spørger kønsforsker Karen Sjørup om i dette blogindlæg.

13.06.2017

Udvalg: Alle skal have en personlig uddannelseskonto

Ekspertgruppe foreslår et helt nyt efteruddannelsessystem. Blandt andet skal alle via overenskomsterne betale til en personlig uddannelseskonto på samme måde som pensionsindbetalinger. DM’s formand er positiv, men mener ikke at lønmodtagerne skal stå for finansieringen.

13.06.2017

Søren Pind forbyder mails om søndagen

Medarbejdere i Uddannelses- og Forskningsministeriet må fremover ikke kontakte hinanden om søndagen, lyder en instruks fra Søren Pind. I Frankrig blev lignende regler indført ved årsskiftet.

08.06.2017

Ny formand for professionshøjskoler: Jeg vil gøre os mere synlige på Christiansborg

Stefan Hermann, rektor på professionshøjskolen Metropol i København, er netop blevet valgt til formand for Danske Professionshøjskoler. Magisterbladet.dk har sat ham i stævne for at høre, hvad han vil bruge den platform til, og hvad omverdenen kan se frem til, at han vil arbejde for som formand for de danske professionshøjskoler.