20.09.2017

Humanister opnår viden, der gør en forskel for verden

Humaniora-studerende skal ofte forsvare deres studievalg over for andre. Burde de ikke læse noget mere brugbart? Men de kan roligt svare, at humaniora er afgørende, når globale udfordringer skal håndteres, og når virksomhederne skal skabe produkter, der opfylder reelle behov og gør en forskel i samfundet. Det skriver Henrik Halkier, der er dekan på Det Humanistiske Fakultet, Aalborg Universitet.

19.09.2017

Udviklingsbistand: 315 mio. ekstra til udsatte kvinder

Den danske regering ønsker at styrke indsatsen for udsatte unge kvinder i konfliktramte områder med ekstra 315 mio. kr. i udviklingsbistand. Det kan gøre meget godt, men er en dråbe i havet i forhold til de amerikanske sundhedsmidler, som er trukket, påpeger forsker.

19.09.2017

Gør-det-selv-forfatteren

En stak bøger på bordet efter et foredrag. Det er den bedste salgskanal for Lise Søelund, højproduktiv forfatter af teologiske og filosofiske bøger

18.09.2017

Svenske akademikeres sygefravær stiger mest

Det psykiske arbejdsmiljø i Sverige er voldsomt forværret de seneste år og mest blandt de højtuddannede, viser ny rapport. I Danmark har regeringen udeladt akademikerne i et nyt ekspertudvalg om psykisk arbejdsmiljø.

18.09.2017

Studiegæld fra udenlandske studerende vokser

Der bliver ikke afdraget en krone på næsten 40 procent af de studielån, som studerende fra andre EU-lande i øjeblikket burde betale af på, viser tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

18.09.2017

Kuldsejlet arbejdsmiljø skal genrejses

Akademikere er hårdt ramt af dårligt psykisk arbejdsmiljø, men er som eneste faggruppe udeladt af regeringens ekspertudvalg, der skal gentænke arbejdsmiljøindsatsen. Mærkelig beslutning, siger arbejdsmiljøekspert.

15.09.2017

Ugens profil: Myrer er dygtige landmænd

Bladskærermyrer producerer kompost og dyrker svampe i små komplekse landbrug. De kan lære os noget om, hvordan man driver landbrug i skyggen af klimaforandringer, fortæller ung forsker.

15.09.2017

Tal om psykisk arbejdsmiljø uden chefen

Arbejdstilsynet har fået ret til at tale om psykisk arbejdsmiljø med ansatte uden at chefer kan kræve at lytte med. Arbejdsmarkedsforsker kalder det et klart fremskridt for lønmodtagerne.

15.09.2017

Midt i bandeopgøret på Nørrebro

Melanie Nielsen bor midt i bandeopgøret på Nørrebro og kender miljøet gennem opsøgende arbejde for politiet på Vestegnen. Hvis man vil sætte prop i fødekæden til bandemiljøet, så skal man fjerne det frie skolevalg, siger hun.

15.09.2017

DM vil have mere ambitiøs ligestillingspolitik

DM bør være frontløber for ligestilling, siger arrangør af en åben konference om livsløn, karriere og det fremtidige magisterarbejdsmarked. ”Hvis nogen skal være frontløber, skal det være os”,

14.09.2017

Humaniora og pengene, der forsvinder

25 procent af finansieringen fra finansloven står til at forsvinde for Det Humanistiske Fakultet på KU. Det medfører "kvalitetsforringelser, uddannelseslukninger og almindelig nedtrykthed og pessimisme blandt medarbejderne", skriver dekan Ulf Hedetoft. Han vil fremover blogge om humanioras rolle og fremtid i såvel den akademiske verden som på arbejdsmarkedet. Lige nu ser den fremtid ikke god ud.

14.09.2017

Vi er ikke så højtuddannede, som vi tror

Andelen af befolkningen med en kandidatgrad er lavere i de skandinaviske lande end flere europæiske lande, viser ny OECD rapport. For eksempel er uddannelsesniveauet tårnhøjt i Østeuropa, og de østeuropæiske universitetsuddannede vil sagtens kunne gå ind og bidrage på en dansk arbejdsplads på linje med danske akademikere", siger forsker.

14.09.2017

Ensomme studer­ende stresser mere

Studerende, der føler sig ensomme på studierne, er markant mere stressede. Eksperter råder universiteter til at understøtte gode fællesskaber.

14.09.2017

Du skal ikke være god til alt!

Ensomhed og stress er en udbredt følelse på universiteterne. “Der er en meget usund præstationskultur, der gør det nemt at føle sig utilstrækkelig”, siger psykolog fra Studenterrådgivningen.

14.09.2017

Studerende stresser mere end lønarbejdere

Høj stress er langt mere udbredt blandt studerende end blandt lønmodtagere, viser ny undersøgelse. Alarmerende, siger formand for studerende, mens psykiater maner til ro.

13.09.2017

Nu uddanner resten af Norden lærerkandidater

I Norge starter første hold af lærerstuderende netop nu på den nye kandidatuddannelse. Dermed er Danmark det eneste land i Norden, der holder fast i, at læreruddannelsen er en professionsbachelor. Sveriges erfaringer med en femårig læreruddannelse er blandede. Universitetstilgangen er ikke automatsvaret på, hvordan man højner kvaliteten, lyder det.

13.09.2017

Erfaren djøf’er skal rydde op på ROMU

Det er ikke underligt, at arbejdsmiljøet på ROMU har været belastet, mener Det Danske Filminstituts hidtidige leder, Henrik Bo Nielsen. Som ny direktør for museet i Roskilde får han ansvaret for at rydde op.

12.09.2017

Fejlagtige ledighedstal for humanistiske fag

Uddannelsesministeriet har udsendt notat om dimittendledighed, hvor der fremgår forkerte tal på flere humanistiske fag. ”Skadeligt for humaniora”, lyder det fra uddannelsesdekan.

12.09.2017

Penkowa strippet for doktorgrad

Københavns Universitet fratager den tidligere forsker og læge Milena Penkowa titlen som doktor. ”Helt usædvanligt og ekstraordinært”, siger universitetets vicedirektør.

12.09.2017

DM's Forsknings­priser 2017: Identitetsforskning

Vores forhistoriske forfædre rejste langt videre omkring, end vi troede. Karin M. Frei har fået DM’s forskningspris inden for humaniora og samfundsfag for at videreudvikle strontiumisotopanalysen. En metode, som kan fastslå, hvor forhistoriske mennesker og materialer stammer fra.

11.09.2017

Vi bør radikalt gentænke vores måde at leve og forbruge på

Når Donald Trump trækker USA ud af klima-aftalen fra Paris, bliver taberen hele verdens klima og bæredygtighed. Heldigvis er ikke alle lande steget af toget, men spørgsmålet er stadig: Hvordan gentænker vi samfundet, så vi kan leve og forbruge på en mere bæredygtig måde? Det diskuterer Katrine Krogh Andersen i dette blogindlæg.

11.09.2017

Opråb: Universitet­ernes nulfejlskultur kvæler kreative
talenter

Universiteterne har udviklet sig til et nulfejlsregime, der skader både studerende og forskere. Det er på tide at skabe et system, der hylder nysgerrighed og vilde idéer, for kun sådan kan vi skabe de store gennembrud, samfundet har brug for, skriver Flemming Besenbacher, professor og bestyrelsesformand for Carlsbergfondet, i en kronik i Politiken.

11.09.2017

Et år efter dagpenge­stop: Halvdelen uden job

Over halvdelen af de ledige, som har mistet dagpengene, er stadig ikke i job et år senere, viser seneste tal. Langtidsledige akademikere er en smule bedre til at finde arbejde efter dagpengestop end øvrige ledige.

08.09.2017

Ugens profil: Flere humanister skal forske på Niels Bohr Arkivet

Niels Bohrs dybe indsigt i filosofi og internationale forhold er en nøgle til at forstå hans store betydning som fysiker. Det mener Christian Joas, der er ny leder af Niels Bohr Arkivet. Han drømmer om, at arkivet vil åbne sig endnu mere for forskere fra flere alle grene af videnskaben.

08.09.2017

Provinsuddannelser koster kassen

Det kan være op til 70 pct. dyrere at drive små uddannelser, viser professionshøjskolernes egne tal. Regeringen vil i en kommende bevillingsreform give de små udbudssteder en million kroner ekstra årligt. Men det er ikke nok, når sektoren samtidig skal effektivisere for 1,2 milliarder, siger rektortalsmand.

08.09.2017

Generation fornuftig

De unge er fornuftige som bare pokker: knokler sig hurtigt gennem studierne, drikker sig ikke helt så stive undervejs og holder økonomisk mådehold. Det ser godt ud på overfladen, men fornuften har en pris, siger forsker.

08.09.2017

Min chef skal gå i dialog med mig

29-årige Sune Koch Rønnow læser klassisk arkæologi og matematik på sidste år af bacheloren på Aarhus Universitet. For ham er sociale medier overvurderede, og en kommende chef skal være lyttende og fleksibel, for så løser han opgaver bedst.

08.09.2017

Min chef skal give løbende feedback

24-årige Laurids Hvidberg Nielsen læser historie på andet år på Københavns Universitet. For ham er drømmechefen anerkendende og sætter nogle klare rammer for arbejde og fritid.